Mr. Turist

Srijeda, 08 Februar 2012 10:56

Smjernice za praktičnu nastavu

U Turističko-ugostiteljskoj školi u Tuzli, 24.01.2012. godine, održana je prezentacija priručnika “Smjernice za praktičnu nastavu” zajedničkog projekta organizacije Kulturkontakt iz Austrije i tima eksperata iz oblasti turističke privrede i turističkog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine.

KulturKontakt djeluje u Bosni i Hercegovini od 1997. godine, ispred Austrijskog Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture. U uskoj suradnji sa ministarstvima obrazovanja oba entiteta iz svih kantona u BiH, projektni ured u Sarajevu svake godine implementira niz obrazovnih projekata. Projekti, finansirani od strane Kulturkontakta su usmjereni na područje srednjeg stručnog obrazovanja i podržavaju ka praksi orijentiranu nastavu, te uči u suradnju stručnih škola i privrede.

Prezentaciju je otvorio uvodnom riječju direktor Turističko-ugostiteljske škole iz Tuzle, gospodin Mirza Šerifović,dipl.ecc. U nastavku prezentacije, o smjernicama i njihovoj važnosti za razvoj praktične nastave iz oblasti turizma, govorila je Svjetlana Bogdanović-Kuret, prof.ekonomske grupe predmeta, koja je ujedno i koautorica “Smjernica za praktičnu nastavu”.

Uz prezentaciju dijelova priručnika, g-đa Bogdanović-Kuret iznijela je dosadašnja iskustva vezana za implementaciju programa praktične nastave kao i problematiku, mogućnosti i planirane ativnosti izvođenja praktične nastave izvan škole.

Nakon prezentacije, u kreativnoj i produktivnoj diskusiji učestvovali su; prof Gotovušić Adisa iz Ekonomske škole iz Tuzle, g-din. Trakić Selver iz Dramar centra, g-đa Perkić Sanela iz Doma penzionera, g-din Vrtagić Fikret iz Ministarstva obrazovanjaTK.

Svi učesnici su pokazali izuzetno interesovanje za tematiku, koja je očigledno interesantna kako učesnicima u nastavnom procesu tako i predstavnicima turističke privrede, koji na ovaj način vide priliku za zapošljavanje kvalitetnijih kadrova. Učesnici su dobili certifikate i iskazali svoje zadovoljstvo uz nadu da će u budućnosti biti još ovakvih projekata koji pomažu razvoju suradnje škola i privrede.

pogledano 171 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg