O nama

Upoznajte se sa našim portalom

Redakcioni tim Turističkog leptira čine učenici završnog IV razreda Turističko-ugostiteljske škole sa profesoricom Svjetlanom Bogdanović Kuret.

Web portal uređuju u skladu praktične nastave u školi. Cilj nam je podijeliti svu našu moguću turističku ponudu Tuzlanskog kantona. Na ovom portalu i na našim stranicama možete pronaći mnogo zanimljivih i po vas korisnih historijskih i geografskih karakteristika, kulturnih dešavanja, interesantnih fotografija, takođe možete pogledati naše zapažene rezultate na raznim takmičenjima, kao sto smo učestvovali na jednom od finalnih takmičenja Tour-reg projekta koji je održan u Sarajevu, projekat Turističko-ugostiteljske škole iz Tuzle osvojio je prvo mjesto.

U organizaciji Kultur Kontakt-a i uz podršku Austrijske ambasade u BiH, u Sarajevu je 12.12.2012. održano finalno predstavljanje učeničkih projekata u projektu TOUR-REG, za razvoj turističkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Mi učenici Turističko-ugostiteljske škole Tuzla predstavljali smo projekat pod nazivom Turisti, imate li iMapu? Za više informacija o tom projektu možete takođe pogledati na našem portalu Turistički-leptir.

Informacije koje jos možete dobiti su smještaj, gastronomija i zabava u našem kantonu. U posljednje vrijeme Turističko-ugostiteljska škola je bila učesnik i gost na raznim projektima uključujući i Zakuhajmo zajedno, te i StartUp Tourism. Projekat Zakuhajmo zajedno je bio organizovani doček za reprezentativce Bosne i Hercegovine te i građane Tuzlanskog Kantona koji su mogli učestvovati. Na tom projektu je učestvovalo mnogo poznatih Svjetskih kuhara, uz pomoć sa učenicima Turističko-ugostiteljske škole.

StartUp Tourism je bio također veoma uspješan projekat koji je bio manifestacija razvoja iz oblasti turizma. Ocjena te manifestacije je bila u cilju da sve ideje zaslužuju pažnju i pohvale za kreativnost svih mladih učesnika, koji su htjeli pokazati svoje znanje i umijeće.

U našem Tuzlanskom kantonu možete pronaći sve što vam treba, ali predpostavljam da većina turista prvo što pomisli kada dođe u neki grad to je dobro mjesto gdje bi mogli da doručkuju, ručaju ili večeraju. Što se tiče takvih mjesta kod nas ima mnogobrojnih restorana, hotela, motela gdje mogu doći da obave svoje obroke, u jako dobrom, kvalitetnom i zdravom pripremanju. Takvo mjesto možete posjetiti čak i u našoj školi jer mi imamo Ugostiteljske smjerove u našoj školi, a to su kuhari i konobari koji uz pomoć jako dobrih profesora svoju praktičnu nastavu obavljaju u najboljem mogućem radu.
Škola je osnovana 20. septembra 1962. godine na osnovu Rješenja o osnivanju Trgovinsko ugostiteljskog školskog centra koje je donio Upravni odbor Sredske privredne komore u Tuzli. Za ovaj Centar namjenski je izgrađen objekat sa modernim uređajima i opremom za nastavni proces i sa internatom za smještaj učenika škole.

Oktobra 1971. na osnovu Odluke općine Tuzla škola je izmještena u sadašnji objekat i od tada je prošla kroz različite oblike organizovanja: RO Ekonomsko upravni školski centar u Tuzli, u sastavu HUTRO Salines, RO Srednja Turističko ugostiteljska škola, a od školske 1992./1993. godine škola se konstituiše u Javnu ustanovu Turističko ugostiteljska škola Tuzla.

Školske 1999./2000. godine škola je jedna od dvanaest pilot škola u Phare projektu u okviru EU- VET programa za stručno obrazovanje BiH za zanimanje kuhar. Zadatak pilot škola u ovom projektu je bio razviti modularni Nastavni plan i program za zanimanje kuhar koji se počeo primjenjivati u odjeljenju kuhara školske 2000./ 2001.

Modularni Nastavni planovi i programi izraženi u okviru EU VET II - programa primjenjuju se od školske 2006./2007. godine za sva zanimanja i zvanja s obzirom da se radi o programima koji su rasterečeni nepotebnih sadržaja odnosno približavaju se evropskim zahtjevima.

Škola se uvijek mijenjala i prilagođavala vremenu i potrebama društva i zadržala je postojan kvalitet u obrazovanju ugostiteljsko turističkih kadrova po čemu je škola zaslužila poštovanje sredine u kojoj djeluje a i šire.
Od 1997. godine Projektni ured u Sarajevu promiče saradnju u obrazovanju između Bosne i Hercegovine i Austrije. Ured djeluje ispred austrijskog Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture, te KulturKontakt-a Austrija. Od septembra 2007 god. ured vodi Anna Hausmaninger.

U uskoj saradnji sa ministarstvima obrazovanja oba entiteta i svih županija u BiH, Projektni ured svake godine implementira niz obrazovnih projekata. Glavni fokus ovih aktivnosti leži u demokratskom razvitku i upravljanju školom, organizacionom razvoju obrazovnih institucija, novim oblicima učenja i podučavanja, interkulturalnom učenju, razvitku nastavnih materijala, te umrežavanju između obrazovnih institucija i škola diljem zemlje. Projekti, finansirani od strane Austrijske Razvojne Agencije su usmjereni na područje srednjeg stručnog obrazovanja i podržavaju ka praksi orijentiranu nastavu, te užu saradnju stručnih škola i privrede.

Turističko-ugostiteljska škola iz Tuzle je uključena u rad KulturKontakta od 27.03.2007.g. sa ciljem poticaja razvoja turističkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Profesori stranih jezika, menadžmenta, marketinga i praktične nastave su aktivno učestvovali na seminarima u organizaciji KulturKontakta.

U sklopu dvoipogodišnje suradnje izmedju KulturKontakta iz Austrije i Turističko-ugostiteljske škole iz Tuzle, odobren je projekat po nazivom "Turistički Web-portal" čiji je cilj prenos osnovnih znanja, koja se zasnivaju na internacionalnim trendovima i primjeni informacione i komunikacione tehnologije.

Učenici završnih razreda IV2 i IV3 (njih 60) su nosioci projekta u sklopu praktične nastave, koja se izvodi u kabinetu škole, kao i na atraktivnim turističkim mjestima Tuzlanskog kantona, vođa projekta je Svjetlana Bogdanović-Kuret, dipl.ecc. Suradnici na projektu su: direktor škole, Nišandžić Damnjan, dipl. turizm, stručni suradnik, pedagog škole, Alija Mrkonjić, motivator na projektu.
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg