Atrakcije i ljepote

Tuzlanskog Kantona

Tuzlanski kanton obiluje turističkim atrakcijama, neke su već dugo poznate, neke manje, stoga je naš glavni cilj projekta promocija i upoznavanje domaćih i stranih turista s našim turističkim bogatstvom. Izletište Zlaća Banovići, Rajsko jezero u Bašigovcima, voz Ćiro, Panonska jezera, Muška voda, kulturno-historijski spomenici, sakralni objekti, veliki broj sportsko-rekreacijskih sadržaja, zadovoljiti će potrebe svih turista. Ukratko, za svakoga ponešto...

Tuzla, Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak i Živinice su destinacije koje nude kvalitetne turističke atrakcije, koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima...

KULTURNA BAŠTINA
Na prostoru današnjeg Tuzlanskog kantona, ljudi su živjeli još u starijem kamenom dobu (paleolitu). To potvrđuju arheološki nalazi:
  • Kamen kod ušća Usore u Bosnu u mjesu Makljenovac kod Doboja,
  • Krčevine kod Brijesnice,
  • Barice kod Gornje Orahovice.
Iz vremena mlađeg kamenog doba (neolita) otkriveno je više lokaliteta naselja u Tuzli, Gornjoj Tuzli, Korića Hanu kod Gračanice, Rašljevu, Tramošnici i Skugriću kod Gradačca.

Ova nalazišta su pripadala vinčanskoj kulturnoj grupi. Najpoznatije nekropole stećaka su sačuvane na području Kladnja, Banovića, Kalesije, Živinica, Lukavca, Tuzle, Teočaka i Sapne. Mnogi stečci na ovim lokalitetima su obogačeni zanimljivom i vrijednom ornamentikom i predstavljaju zanimljiv umjetnički izraz toga vremena.

Najčešći motivi na stečcima su: polumjesec, zvijezda, ljiljan, sunce, križ, štit i mač. Natpisi na pojedinim stečcima su pisani bosančicom. Postoje franjevački samostani (izgrađeni su u periodu od 1378. do 1460. godine) u Gornjoj TuzIi, TuzIi, Teočaku, Koraju i drugim lokalitetima. Grad Gradačac ima Stari Grad čiji je kompleks vrlo znaimljiv. Poznata kula Zmaja od Bosne, Muzejska zbirka, Banja Ilidža i Centar za kulturu i informisanje, predstavljaju pravo blago kulturne baštine.

PRIRODNE LJEPOTE
Tuzlanski kanton obogaćen velikim turističkim potencijalom, kao što je rijeka Spreča i jezero Modrac u Lukavcu. Modrac je najveće akumulaciono jezero u Bosni i Hercegovini sa površinom od 17 km2, udaljeno 10 km od Tuzle. Velikim finansijskim ulaganjem privatnog i državnog kapitala, jezero Modrac pretvoreno je u najatraktivnije mjesto za odmor u kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine. Izgrađeni su mnogi turistički objekti, pješćana plaža sa igralištima za odbojku, tenis, nogomet... Jezero daje izvanredne mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi, ribolovom, plivanjem... Na području općine Kladanj se nalazi veliki šumki potencijal, preko planine Konjuh. Također, postoje dvije poznate pećine: Djevojačka i Debravska. Jezero Hazna se nalazi u Gradačcu, blizu centra grada, posjeduje plaže, restorane i igrališta. Atrakcije Srebrenika su kombinacija šumsko-planinskog, ravničarskog i riječnog potencijala, a istiću se kupališta, ribogojilišta, kao i prelijepa planina Majevica. U okolini Tuzle ima više manjih jezera koja su također, interesantna kao izletišta.
 
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg