Mr. Turist

Četvrtak, 25 Oktobar 2012 14:03

Turisti, imate li iMAP?

Studenti turističke i ugostiteljske škole pokrenuli su novi projekat za promociju turizma u gradu Tuzli u Bosni i Hercegovini.

U suradnji s austrijskom organizacijom KulturKontakt, učenici turističke i ugostiteljske škole pokrenuli su projekt pod nazivom 'Turisti, imate li iMAP'.

Što je iMAP?

iMAP omogućava turistima i posjetiteljima u gradu Tuzli da koriste svoje pametne telefone (pametne telefone) kako bi mogli brzo i efikasno locirati sve objekte od interesa u našem gradu, kao i pronaći najbrži način da dođu do njih.

Kako iMAP zapravo radi?

Temelj projekta su takozvane "usluge temeljene na lokaciji" - što znači korištenje aplikacijskih rješenja na "pametnim telefonima" s operativnim sustavom Android, koji pomažu u pronalaženju i lociranju turističkih objekata. Korisnik svojim telefonom putem satelita (Global Positioning System - GPS) određuje njegovo trenutno mjesto, a zatim putem aplikacije traži određenu vrstu turističkih sadržaja (na primjer smještaj, restorani, rekreacijski sadržaji, kulturne institucije itd.). Na upit, sustav se prikazuje na provjerite popis pronađenih objekata s informacijama o objektu, kao i udaljenost od točke na kojoj se korisnik trenutno nalazi. Korisnik može dobiti IMAP koji mu govori točno mjesto odabranog objekta, kao i dodatne informacije.

Za koga je to?

Svi posjetitelji i turisti koji nakon učitavanja besplatne aplikacije mogu brzo i jednostavno pronaći bilo koji sadržaj turizma, kao i preciznu lokaciju, što im omogućava lakše i jednostavnije provođenje vremena u našem gradu. U prvoj fazi projekta postoji baza podataka o oko 80 lokacija koja će biti dostupna za pretragu, a uskoro  slijedi plan širenja i više lokacija koje su zanimljive turistima i posjetiteljima Tuzle. U bliskoj budućnosti očekujemo širenje na cijelo područje Tuzlanskog kantona i na druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija će uskoro biti dostupna svim korisnicima telefona i tableta s operativnim sustavom Android koji će biti dostupan za preuzimanje s Google Play Market-a.

 Sretno i vidimo se na iMAP-u!

pogledano 188 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg