Mr. Turist

Petak, 12 April 2013 15:26

Posjeta muzeju

11.11.2011.godine u Tuzli je otvoren prvi privatni muzej i galerija čiji je vlasnik akademik Enver Mandžić.

Izgradnja objekta trajala je šest godina, a on će biti dom za više hiljada slika i umjetnosti minijature, koju u svojoj kolekciji Mandžić čuva godinama.

11.04.2013.god. učenici IV-tog razreda Turističko-ugostiteljske škole posjetili su GALERIJU MUZEJA u Tuzli s profesoricom ,,Historije umjetnosti Edinom Delić.”

Muzej i galerija otvoreni su međunarodnom izložbom na kojoj je učestvovalo 75 autora iz regiona, a ovom prilikom dodijeljene su i nagrade. Nagradu za slikarstvo dobila je Dragana Nuić Vučković, za grafiku Sead Emrić, za crtež Edin Numankadić, za skulpturu Nikola Vučković, grand prix Admir Mujkić, a nagradu za životno djelo Boško Kućanski.

Ovaj trenutak je predodređen za radovanje i pamćenje, a Tuzlaci, zahvaljujući akademiku Mandžiću, mogu biti ponosni i sretni. Tuzla je mjesto višestranih mogućnosti, a zajednička neminovnost nam je da trajemo u vremenu koje nam je predodređeno. Djela materijalne i duhovne prirode kao što je ovaj muzej sa galerijom, ostaju svima nama kao veliki dar. Preko ovako koncipirane građevine, otkriva se samozatajna širina kompleksne ličnosti Envera Mandžića, zaljubljenika i sjajnog znalca likovne umjetnosti-kazao je Boško Kućanski, dobitnik nagrade za životno djelo.

pogledano 205 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg