Mr. Turist

Ponedjeljak, 07 April 2014 10:36

Manifestacija "Dani starih zanata"

Sa ciljem da od zaborava otrgnu stare zanate, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Udruženje obrtnika "Stari i umjetnički zanati" TK organizovali su trodnevnu manifestaciju "Dani starih zanata". 

Prvog dana manifestacije održana je konferencija "Tipični proizvodi i poduzetništvo", a u večernjim satima, nakon svečanog otvaranja, promovisana je knjiga "Poduzetništvo za mikro preduzeća i obrte" i predstavljen je centar za transfer znanja Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj nam je pokazati građanstvu da stari umjetnički zanati još žive na našim prostorima i da su itekako upotrebni u vremenu u kome živimo, rekao je Rasim Hamidović, predsjednik Udruženja "Stari i umjetnički zanati" TK, koji se ujedno bavi restauracijom i izgradnjom starih bosanskih kuća. Također je dodao da su ovakve manifestacije prilika da se javnost upozna sa mogućnostima bavljenja zanatima, koji mogu biti vrlo unosni. "Na svim događajima koje smo organizovali bilo je dosta učesnika iz raznih branši, i svi su iskazali jednu potrebu očuvanja, odnosno prenošenja znanja na mlađe generacije. Samim tim, u budućnosti bi osigurali da se naša tradicija bavljenja starim zanatima nastavi. Sa ovog skupa želimo upravo mladim ljudima da pošaljemo poruku da itekako ima prostora za život, rad i djelovanje u Bosni i Hercegovini", istakao je Hamidović. 

Posjetioci su imali priliku da vide izložene eksponate starih predmeta, odnosno samo jedan mali dio Svega. Učešće na manifestaciji uzeli su i predstavnici Mreže za razvoj tipičnih proizvoda u BiH, a onoga što posjeduje bogati fundus Udruženja obrtnika "Stari i umjetnički zanati" TK. Mreža za razvoj radi od 2013.godine i nastoji da ojača kapacitete domaćih proizvođača, kao i da vrši promociju i poboljšanje prepoznatljivosti naših tipčnih proizvoda, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Također, kontinuirano se radi na valorizaciji tipičnog proizvoda kao turističkog brenda u našoj zemlji. 

U toku projekta koji je radio Nezavisni biro za razvoj, ujedno i jedan od osnivača mreže, zajedno sa ostalim udruđenjima pronađeno je šesnaest proizvoda koji su iz sjeveroistočnog dijela BiH prepoznati kao autentični proizvodi. Od njih šesnaest, izdvojili smo osam proizvoda na kojima smo zasnovali edukaciju kroz projekat: jabukov pekmez, pekmez od šljiva, suhi sir "Zarica", sudžuka, zatim drvorezbarstvo, suhe šljive, znači čitav jedan niz proizvoda koje proizvode stanovnici ruralnih područja, ali jednostavno nisu prepoznatljivi kao vrijedni. S tim ciljem je i organizovana ova manifestacija kako bi se što bolje afirmisali domači proizvodi kazala je Dinka Huremović, predsjednica Skupštine Mreže za razvoj tipičnih proizvoda u BiH.

O knjizi "Poduzetništvo za mikro preduzeća i obrte", autora Elmedina Hibeljića, govorili su Rasim Hamidović, Enver Sarvan i sam autor. Knjiga je struktirana u pet dijelova i u njoj su obrađeni pojam i definisanje poduzetnika i poduzetništva, te načini pokretanja posla. Drugo poglavlje posvećeno je pojmu, definisanju i vrsti strategija. Treći dio obrađuje: pojam i definisanje poduzetničkog menadžementa, menadžerske vještine i životne cikluse preduzeća obrta. Četvrti dio govori o poduzetničkom marketingu i na kraju knjige se obrađuje poduzetnička infrastruktura u Bosni i Hercegovini. Ova knjiga je namijenjena poduzetnicima, obrtnicima, vlasnicima i direktorima mikro preduzeća koji imaju želju i volju da nauče kako poduzetnički upravljati biznisom bez obzira na njegovu veličinu i broj uposlenih, osobama koje namjeravaju da pokrenu privatni biznis, menadžerima velikih poslovnih sistema, studentima ekonomoskih fakulteta i slično.

pogledano 204 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg