Mr. Turist

Nedjelja, 16 Novembar 2014 15:31

Održan StartUp Tourism

Održan prvi StartUp Tourism - manifestacija za podršku razvoju ideja iz oblasti turizma.

U prostorijama JU Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli, u subotu 15.11.2014. godine realizovan je prvi StartUp Tourism projekat za podršku mladim poduzetnicima u razvoju ideja iz oblasti turizma.

Osamnaest mladih učesnika je imalo priliku da tokom dana prezentuju svoje ideje i uz asistenciju mentora-eksperata iz Ministarstva razvoja i poduzetništva, Turističke zajednice, afirmiranih vlasnika biznisa i škole kao domačina pokušaju da ih razrade i omoguće da budu što bliže realizaciji. U timskom radu, opuštenoj atmosferi ideje su se polako ali sigurno transformisale u poslovne poduhvate, uz konstantno praćenje od strane mentora koji su učesnicima pružali punu podršku.

U finale su se plasirale ideje 'Krugovi Tuzlanskog kantona', 'Moj grad, Tvoj grad, Naš grad', 'Facebook video zid', 'Moj Smoothie' i 'Festival turizma' a za najbolju ideju proglašena je 'Moj Smoothie', proizvodnja i distribucija napitaka od svježeg voća i povrća, dok su drugo i treće mjesto zauzele ideje 'Moj grad, Tvoj grad, Naš Grad' i 'Facebook video zid'.

Generalna ocjena svih učesnika ove manifestacije bila je da sve ideje zaslužuju pažnju i pohvale za kreativnost mladih ljudi koji su ovom prilikom odlučili da pokažu svoje znanje i umijeće. Na ovaj način se Start Up Tourism projektom i njemu sličnim može uspostaviti saradnja škola sa privredom i otvoriti mogućnosti za pristup tržištu rada pokretanjem vlastitog biznisa kroz realizaciju kvalitetnih poduzetničkih ideja.

U projektu su učestvovali učenici svih usmjerenja Turističke škole (Turistički tehničari, kuhari, konobari, poslastičari) kao i stručni tim profesora, a realizaciju projekta podržala je organizacija KulturKontakt Austrija i partneri iz privrede.

Nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, manifestacija je završena uz poruku 'Vidimo se na StartUp Tourism 2015'!

pogledano 253 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg