Mr. Turist

Petak, 03 April 2015 13:34

Posjeta prvoj Farmi magaraca u BiH

Redakcija Turističkog Leptira je posjetila prvu farmu magaraca u Bosni i Hercegovini. Nakon kratke i interesantne vožnje kroz Zavidoviće, na obližnjem brežuljku dočekao nas je nesvakidašnji prizor.

Priroda u svom punom sjaju, predivne livade, predivan pogled a usred te ljepote smjestila se prava farma, i to farma magaraca. 

Porodica Jusupović iz Zavidovića dokazala je da se u 21. vijeku može živjeti od uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka. Na imanju Jusupovića već skoro 3 godine postoji prava farma magaraca. Biznis je pokrenuo Alen Jusupović, nakon što je osvojio 5.400 KM za biznis-plan "Farma muznih magaraca".

"Pretraživao sam nešto preko interneta, tražio sam nešto o kozama, pošto jako volim da istražujem oko poljoprivrede i stočarstva, i vidio sam da u Hrvatskoj ima magaraca. Tražio sam ekonomske razloge zašto bi neko pokrenuo takav posao, ali vidio sam proizvodnju magarećeg mlijeka i to me fasciniralo. Nakon osvojene nagrade uslijedilo je kupovanje magaraca, izgradnja štale i početak radova.

Otkriva kako se magarice muzu ujutro i kako se od tri magarice može namusti oko pola litre mlijeka. “Magarice dnevno u prosjeku daju 2,5 decilitra mlijeka, međutim mladi moraju biti sa njima. Ona mora da ima vidni kontakt sa ždrijebetom, inače ne daje ništa”. Govoreći o razlozima zbog kojih je i započeo taj biznis, Alen je pojasnio kako nigdje u BiH nije mogao naći proizvodnju magarećeg mlijeka. “Koliko ja znam, ovo je jedina farma magaraca u BiH”, kazao je Alen. "Ne postoji standard mikrobiološke ispravnosti, tako da je jedina opcija ponuditi magareće mlijeko potrošačima koji imaju problema sa disajnim putevima, imunitetom i drugim bolestima. "Magareće mlijeko je od davnina poznato kao “antibiotik tijela”. U njemu se nalazi i do 60 puta više C vitamina nego u kravljem mlijeku. Kazali su kako zavidovićki magarci privlače pažnju šireg regiona, a znatiželjnici i ljubitelji životinja ovdje dovode djecu kako bi jahali magarce i igrali se s njima. “Prodajemo mlijeko jer je to prijeki lijek za bronhitis, astmu, plućne bolesti, suhi kašalj, zatim ublažava alergiju, ojačava imunitet”. Zbog male količine milijeka koje dnevno daju magarice, ali i njegovih ljekovitih svojstava, litar magarećeg mlijeka košta 100 KM, dok je kilogram sira oko 2000 KM. Među 11 magaraca, od kojih su četiri muzne magarice, najviše pažnje gostiju privlači ždrijebe Bambi, koje je sve vrijeme u bizini gostiju, umiljato i uvijek raspoloženo.

pogledano 223 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg