Mr. Turist

Petak, 10 April 2015 11:38

Kamene kugle u Zavidovićima

Ekipa Turističkog Leptira posjetila je jednu od najvećih misterija na području Bosne i Hercegovine, kamene kugle u Zavidovićima. 

Na podrućju opštine Zavidovići je pronađeno oko 60 kamenih kugli koje se nalaze na par različitih lokacija, u naseljima:  Mramorje, zatim Davulije, uzvišenje iznad naselja Grab i naselje Beše gdje se nalaze najočuvaniji kameni stečci. Niko ne zna, otkad su tu i kako su se pojavile. Jedni tvrde da su kugle ostaci meteorita koji su nekada pali na ovo područje, a drugi sasvim ozbiljno pričaju kako su kugle zapravo djelo neke drevne civilacije. Naučnici u BiH kažu kako se radi o sasvim objašnjivoj prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera. Većinom su manjih dimenzija, ali ima i onih promjera jedan metar i teških po nekoliko tona.

Danas se tu nalazi 15-ak neoštećenih kamenih kugli i još 20-ak polovica, pa je otvoren i  arheološki park "Bosanske kamene kugle" na trenutno najvećem nalazištu u Dubokom potoku, 2 km od centra Zavidovića. Najveće kamene kugle u Bosni i Hercegovini promjera su oko 2 metra. Kamene kugle prema riječima starijih mještana, pojavile su se nakon velike oluje 1936. godine. Tada je nastao potočić na čijem dnu su se pojavile kamene kugle različitih veličina, od 0,5 do 1,6 m u promjeru.

Ako želite da osjetite misteriju davnih vremena i da uživate u ovoj zagonetnoj ljepoti, obavezno dođite u Zavidoviće, možda čete baš Vi uspjeti nači odgovor na pitanje kako su nastale kamene kugle. 

pogledano 227 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg