Mr. Turist

Petak, 04 Juni 2010 12:03

Antički mozaici Ravenna

Međunarodna galerija portreta Tuzla domaćin je izložbe kopija antičkih mozaika iz Ravenne narednih mjesec dana. Tuzla je prvi grad u BiH i treći u zemljama regije u kojem je postavljena ova vrijedna izložba.

Ravenski mozaici predstavljaju kopije izvornih antičkih mozaika, nastale početkom pedesetih godina. Talijanski profesor iz Ravenne Giuseppe Bovini imao je sjajnu zamisao da se naprave kopije izvornika različitih ravenskih spomeničkih kompleksa. Bovinijevu zamisao u djelo su pretvorili talijanski majstori za izradu mozaika s Akademije lijepih umjetnosti, koji, vjerni tradiciji, pažljivo čuvaju ovakav oblik ručnog rada.

Zahvaljujući suradnji koju Opšina Tuzla ima sa Provincijom Ravenna, došlo je do organizacije izložbe u gradu Pečuhu, Europskoj prijestolnici kulture 2010. godine. Nakon postavke u Pečuhu, ova svjetski poznata izložba postavljena je i u Tuzli.

Ove kopije su nastale po originalnoj antičkoj metodologiji izrade, predstavljaju veliku umjetničku i spomeničku vrijednost. Zbirka vjernih kopija antičkih mozaika nastala je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Prvi puta su bili izloženi u Parizu 1951. godine, da bi nakon toga obišli gotovo sve svjetske metropole, kako bi u svijetu promicala Ravennu i njezino mozaičko blago. Jedan od mozaika U Ravenni se čuva najbogatija mozaička ostavština iz V i VI stoljeća u svijetu. Po umjetničkoj vrijednosti i ikonološkom značenju, ti mozaici nadmašuju sve antičke gradove, kako one na Istoku tako i one na Zapadu. Umjetnost izrade mozaika ne potiče iz Ravene, ali je u tom gradu ona pronašla svoj najviši izraz. Općina Ravena posjeduje 60 kopija mozaika, a u Tuzli i Pečuhu, zbog prostornih mogućnosti, izloženo je oko 45 kopija.

pogledano 179 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg