Mr. Turist

Srijeda, 22 Septembar 2010 11:19

Sajam Šjive Gradačac

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive". Za četiri dana Sajam šljive je posjetilo oko 25.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Na Sajmu se predstavilo 250 izlagača iz BiH i zemalja regiona na 13.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. Dodjeljene su medalje za kvalitet izloženih proizvoda, 22 zlatne, 4 srebrene i 2 bronzane, te dva posebna priznanja za doprinos u razvoju voćarstva BiH i novi proizvod. Sajam su obilježile brojne kolektivne prezentacije poput poljoprivrednih proizvođača i prerađivača Posavskog i Sarajevskog kantona, Brčko Distrikta, općina Živinice, Kakanj i Šamac. Značajno mjesto imala je i Razvojna agencija Nerda predstavljajući projekte unapređenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje, kao i kampanja RTV TK "Naše daje više".

Održano je i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje agro-TECH u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo i Tehnološkog fakulteta u Tuzli, kao i seminar na temu "Čuvanje voća i povrća u hladnjačama sa kontroliranom atmosferom". Na savjetovanju se, između ostalog, razgovaralo o stanju voćarstva u Federaciji BiH, zaštiti i održivom korištenju biljnih, animalnih i prehrambenih autohtonih resursa Bosne i Hercegovine. U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, održan je susret proizvođača sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti. Predstavnici zadružnih saveza i zadruga iz BiH i okruženja su održali sastanak s ciljem uspostavljanja moguče zajedničke saradnje.

Ove godine napravljen značajan pomak u plasmanu i izvozu voća, posebno šljive. To će biti dodatni podstrek kako primarnim poljoprivrednim proizvođačima tako i izvoznicima da se što bolje pripreme za narednu sezonu. Na sajmu su prezentovana naučna dostignuća u oblasti agrara.

pogledano 187 puta
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg