SKI lift Karaula

Skijanje u Kladnju ima veliku tradiciju. Prvi ski lift je izgrađen poslije Sarajevske olimpijade, 1985.godine i bio je mjesto na koje su dolazili skijaši iz svih krajeva bivše države. U sastavu ski lifta bila su izgrađena dva prateća objekta, restoran i objekat za prateće sadržaje (ski servis-iznajmljivanje opreme, garaža za ratrakt i drugo).

Svi navedeni objekti, kao i ski lift u toku rata su u velikoj mjeri uništeni i devastirani, a ono što je ostalo ovo preduzeće pokušava sanirati i ponovo staviti u funkciju.

JP ''Karaula'' u periodu nakon rata intenzivno radilo na sanaciji i rekonstrukciji ski lifta ''Karaula'' sa širenjem i uređenjem vučne staze i ski staza.
Ski lift, koji je u mjesecu januaru 2007.godine imao uspješan probni rad, stavljen je i u funkciju. Osnovne karakteristike ovog skijališta su:
  • vučna staza je dužine 1.100 m, ski staza je duga oko 1.700 m i ima površinu oko 60.000 m2, kapacitet ski lifta je 1.200 skijaša na sat. To je veoma moderan i savreman ski lift tipa ''Dopelmayer'' Austrija, slični se nalaze na planini Vlačić.
Preduzeće posjeduje i mašinu za nabijanje snijega tip ''Bombardijer''. Polazna stanica ski lifta je udaljena na oko 1 km od centra Kladnja tako da su svi potrebni prateći sadržaji na usluzi posjetiteljima.

Takođe na prostoru skijališta postoje tereni za bebi ski lift, sankanje , vožnju motornim sankama, šetnju, roštiljanje i drugo. Na ovaj način stvorene su predispozicije za konkretniju turističku ponudu u zimskom periodu, ne samo za općinu Kladanj i susjedne općine, već i za cijeli kanton i šire, jer je ovo jedini ski lift na području Sjevero-istočne Bosne i Hercegovine. Bitno je napomenuti da je česta slika na ovom skijalištu vidjeti posjetitelje iz Brčkog, pa čak i iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Novog Sada, itd.

U proteklom periodu ovo skijalište pored skijaša posjećivali su i drugi ljubitelji prirode, snijega i zimskih radosti, a najzapamćenije su bile organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola i studenata Fakulteta za tjelesni odgoj iz Tuzle, koji su na ovom skijalištu imali praktičnu nastavu iz predmeta Skijanje. Trenutno se izvode građevinski radovi na sanaciji i rekonstrukciji jednog objekta koji će imati sve prateće sadržaje koji su neophodni ovom skijalištu.

Pripremio za Turistički leptir: Amir Avdibegović
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg