Rajsko jezero Bašigovci

Živinice

Deset kilometara sjeverno od Kladnja nalaze se naselje Tuholj i Goletići. To su mala mjesta koja imaju dugu tradiciju. Svojim položajem izdvajaju se od okolnih sela jer su smejštena na visoravni koja svojim pitomim krajolikom plijeni pažnju posjetilaca. Za nastanak naselja Tuholj nema jasnih podataka, ali prema nekim tvrdnjama ovo naselje je nastalo prije grada Kladanj koji datira još iz turskog preioda.

Ovaj kraj obiluje prirodnim resursima i izuzetno je pogodan za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kako zbog strukture terena koji je ravan i prekriven prostranim livadama, tako i zbog izuzetno čiste, nezagađene prirode i obilja planinskih izvora kojima se sela snabdijevaju vodom.
Šumsko bogatstvo se u većem dijelu koristi u drvnoj industriji, dok se jedan mali dio uglavnom bukovog drveta koristi za potrebe okolnog stanovništva kao ogrev. Pašnjaci su veoma bogati travom.

Stanovnici naselja se bave isključivo poljoprivredom i stočarstvom. U neposrednoj blizini MZ Tuholj vidljivi su ostaci kamenog puta-kaldrme, u narodu poznatom kao put Marije Terezije. To je put kojim su prolazili trgovački karavani sa robom.

Netaknuta priroda, tradicionalno gostoprimstvo mještana, blizina urbanih saobraćajnica i mnogobrojne mogučnosti rekreativnog planiranjenja i ostalih aktivnosti u prirodi čine ovu lokaciju idealnim mjestom za razvoj seoskog eko turizma. Do sada nije puno urađeno na ovom polju, ali lokalno stanovništvo je zainteresovano za ovu mogućnost jer smatraju da posjeduju sve resurse i elemente koji bi garantovali uspjeh ovakve inicijative.
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg