Izletište Zlaća Banovići

Ukoliko želite pobjeći od gradskog saobraćaja i buke hotel "Zlaća" je idealno mjesto za odmor.

Zlaća se nalazi 12 kilometara od Banovića i nudi potpuni užitak za porodični ili romantični odmor. Hotel je okružen nedirnutom prirodom. Šetanje, uživanje u raznim sportovima, neke su od aktivnosti koje će vas zabaviti na Zlaći. Zaljubljenike prirode i planinarenja oduševiti će Zobik, koji je od hotela Zlaća udaljen oko pet kilometara.

Planinarski dom na Zobiku ima kapacitet od 20 ležaja.Hotel Zlaća je naročito atraktivan za visinske pripreme sportaša, za kongrese i seminare, odmor i svaku vrstu rekreacije. Kapaciteti ovog prelijepog objekta su skoro redovito zauzeti što iziskuje potrebu proširivanja kapaciteta i obogaćivanja sadržaja.
Tu se može odmoriti u planinarskom domu uz čaj i čašicu razgovora s ljubaznim banovićkim planinarima, a onda nastaviti jednim od puteva koji vode do vrha Konjuha. Najkraćim se stiže za dva i pol sata.

Takođe u okviru Zlaće nalazi se igralište za djecu kao i staze za šetnju. Na opuštanje gostiju utiče prelijep pejzaž, ali ne smijemo zaboraviti ljubazno osoblje hotela koji su nas dočekali u prijatnoj atmosferi, a samim tim i upoznali sa hotelom.

Izletište “Mačkovac”

Izletište se nalazi na putnom pravcu prema hotelu Zlača, u naselju Mačkovac. Opremljeno je sa 20 stolova sa klupama, 8 šadrvana, 5 kamina za roštilj i 3 česme kao i četiri wc-a sa sanitarnim čvorom. Osim toga, na livadi je napravljeno i igralište za djecu sa ljuljama, toboganima, pješčanikom i klackalicama. Radi bolje sigurnosti, izletište je ograđeno od strane rijeke Oskove i time poboljšana sigurnost boravka na istom. Pored livada na kojima se nalaze pomenuti sadržaji, izletište posjeduje i branu koja u ljetnom periodu služi za kupanje i ribolov. Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište obiluje sa ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom. Također, izletište Mačkovac raspolaže sa poligonom za male sportove sa tribinom na kome se može igrati mali fudbal, košarka i odbojka. Pored izletišta nalazi se restoran “Brana” koji nudi sve vrste jela kao i prenoćište za one ljubitelje prirode kojima jedan dan na ovom izletištu nije dovoljan

U prelijepoj borovoj šumi, neposredno uz rijeku Oskovu, a od grada udaljeno 7 km, nalazi se izletište Mačkovac. Tokom cijele godine, a posebno u ljetnjem periodu, ovo izletište je glavna destinacija za odmor, relaksaciju, sportske aktivnosti, roštiljanje  i boravak u prirodi kako lokalnog stanovništva, tako i stanovnika drugih općina na Tuzlanskom kantonu, pa i šire.

logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg