bsende

Javorje

Na zapadnim obroncima planine Konjuh nalazi se planinarski dom Javorje koji je dobio ime po planinskom gremenu koji se uzdiže odmah iznad njega i čiji je najviši vrh Bandera (1207m).

Dom ima 30 ležajeva i vlasništvo je planinarskog društva Konjuh iz Tuzle. Uobičajeni pristup domu je markiranom stazom iz Stupara na putu Tuzla- Sarajevo. Drugi mogući pristup domu je automobilom ili autobusom do zaseoka Goletići od kojeg se potom pješači 4 km do doma.

Planina Konjuh se nalazi na sjevero-istoku Bosne i Hercegovine. Izdiže se neposredno iznad rudarskog naselja Banovići koje je poznato po rudnicima uglja.
Guste četinarske i listopadne šume, bistri potoci, sunčani proplanci pružaju izuzetno lijepe uslove za izlet, lov, ribolov i planinarenje. Jedna je od rijetkih očuvanih dragulja prirode u Bosnii Hercegovini za Planinarska udruženja i ljubitelje prirode.
 
Ovo je jedna od rijetkih bosanskih planina, koja još uvijek odolijeva ljudskoj nezasitoj potrebi da uništi sva prirodna bogatstva. Vlada TK je u februaru 2009.godine donijela zakon kojim se dio planine Konjuh proglašava zaštićenom zonom, čime će se u velikoj mjeri doprinjeti očuvanju ovog prirodnog dragulja i unaprijediti turistički potencijal tuzlanskog kantona kao i cijele Bosne i Hercegovine.
logo
Turističko ugostiteljska škola
Muhameda Hevaije Uskufije 3
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
euroherc.jpg
putnik.jpg
rudar.jpg
sponzori4.jpg